Een digitaal prentenboek, is dat nou nuttig?

Gepubliceerd op: 6 april 2021 15:51

Lees de blog van educatieconsulent Liz!

Aangenaam! Mijn naam is Liz, educatieconsulent bij Bibliotheek Hoogeveen, tante van 2 meisjes van 3 en 5 en dol op samen mooie plaatjes off ilmpjes kijken! De laatste tijd zijn vooral filmpjes van geboortes van allerlei dieren reuze interessant! 'Tante Liz, 'ik wil een filmpje kijken van hoe een lammetje geboren wordt', 'En hoe wordt een veulentje geboren?', 'En een geit?' Enzovoort, enzovoort. Oef, de laatste tijd nogal wat geboortes gezien... De meiden vinden het alleen maar reuze interessant en ik
leg hen uit dat dat 'slijmerige met bloed' het vruchtvlies is. Ook kijken we samen Bereslimfilmpjes, vooral We hebben er een geitje bij  is momenteel populair bij ons. Het papieren boek daarvan heb ik dan ook al vaak voorgelezen.

Pas vertelde ik een pedagogisch medewerker van een kinderopvanglocatie over digitale prentenboeken. Zij vertelde mij dat zij digitale prentenboeken vooral kent via YouTube. De digitale prentenboeken van Bereslim kwamen haar niet bekend voor. Begrijpelijk, er komt steeds weer iets nieuws op de markt.  

Wat zijn digitale prentenboeken precies?

Dit zijn prentenboeken die je online op een scherm kan kijken. Je ziet beelden waarbij de verteller het verhaal vertelt. Er zijn bewegende personages en ook geluiden.
Het is gezellig om samen naar te kijken en het heeft nog educatieve waarde ook. Zo zien de kinderen hoe blaadjes van een boom 'dwarrelen' of hoe wangetjes 'blozen'. Dat is nou zo mooi aan het digitaal prentenboek; het kindje ziet gebeuren wat er verteld wordt.

De waarde van geanimeerde digitale prentenboeken voor de taalontwikkeling

Momenteel volg ik de boekstartopleiding Werken met digitale prentenboeken. Ik leer dat digitale prentenboeken effect hebben wanneer de beweging of gebeurtenis die je ziet precies op dat moment wordt gecombineerd met het bijpassende woord. Ook is het van belang vooraf met de kindjes voorkennis op te halen en vragen te stellen over wat zij denken dat er gaat gebeuren. Daarnaast kwam ik te weten dat er ook digitale prentenboeken zijn die geen effect hebben op de woordenschat en soms zelfs een negatief effect. Bijvoorbeeld digitale prentenboeken met de zogenaamde statische beelden; dat zijn beelden die stilstaan. Deze zijn leuk om te gebruiken maar dragen niet bij aan de vergroting van de woordenschat.  

Het liefst gebruik ik natuurlijk de digitale prentenboeken die een positief effect hebben op de taalontwikkeling. Maar het is nog niet gemakkelijk om de goede digitale prentenboeken te herkennen. Daarom volg ik met interesse deze cursus en hoop ik vele vaders, moeders, tantes en pedagogisch medewerkers hierover te vertellen.

Wil je weten hoe je Bereslim digitale prentenboeken thuis kunt bekijken? Stuur dan een mailtje naar l.van.haalen@bibliotheekhoogeveen.nl

Vrolijke groet,

Liz, Educatieconsulent voorschools