DNA: wie waren mijn voorouders?

13 april 2024, van 14:00 tot 16:00

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Lezing door Annemieke van der Vegt

Wie waren mijn voorouders en waar kwamen zij vandaan? Die vragen zijn dankzij DNA-testen steeds makkelijker te beantwoorden.

Maar hoe werken DNA-testen, welke mogelijkheden zijn er en wat kan je er eigenlijk mee? Die vragen hoopt Annemieke van der Vegt te beantwoorden tijdens haar lezing op zaterdag 13 april in de Bibliotheek van Hoogeveen. De lezing wordt in samenwerking met de Nederlandsche Genealogische Vereniging afdeling Drenthe en Noordwest-Overijssel georganiseerd.

In 2014 was Annemiekes vader de eerste persoon die ze vroeg om een DNA-test te doen. Toen de uitslag binnenkwam werd bevestigd dat ze een West-Afrikaanse voorvader heeft. Tijdens haar uitgebreide onderzoek “Hoe heette Christiaan?” werd ook DNA ingezet, veel nazaten lieten zich testen.

Hierdoor kreeg Annemieke steeds meer mogelijkheden voor onderzoek. Ze vond Koekoekskinderen, buitenechtelijke kinderen en onbekende nazaten.

Met de opgedane kennis werd Annemieke lid van het zoekteam van familiedetective Els Leis en richtte ze in 2001 haar eigen onderzoeksbureau DNA Hulp op. Samen met haar cliënten gaat ze op zoek naar onbekende voorouders, gebruikmakend van DNA. Op zoek naar ouders, grootouders, overgrootouders die met traditioneel onderzoek niet gevonden kunnen worden.

Tijdens de lezing vertelt Annemieke over verschillende soorten DNA-testen en wat er door deze testen zichtbaar wordt. Ze gaat dieper in op de mogelijkheden van de autosomale testen die gebruikt worden voor o.a. zoektochten naar onbekende voorouders. Ze gebruikt hiervoor voorbeelden uit haar eigen familiegeschiedenis.

Aan het eind van de lezing is er de mogelijkheid tot het stellen van vragen.

Aan Annemieke is in 2022 de Nederlandse Prijs voor Genealogie toegekend voor haar onderzoek dat je kunt lezen op haar persoonlijke blog

Gratis entree!

Reserveer wel vooraf een kaartje!

Gratis kaarten bestellen