Muziekgeschiedenis in vogelvlucht 1 (i.s.m. Volksuniversiteit Hoogeveen)

Woensdag 2 oktober 2024, van 19:30 tot 21:30

Uit tal van bronnen is ons bekend dat muziek tot de vroegste cultuuruitingen van de mens heeft behoord. Zo vermeldt Genesis (het eerste boek in de Bijbel) ‘de vader, van allen die citer en fluit bespelen’ al in het vierde hoofdstuk.

Behoudens mededelingen als deze en afbeeldingen van musicerende mensen tasten we met betrekking tot de Egyptische, de Babylonische en andere oude culturen volstrekt in het duister omtrent hun muziekculturen. Pas in het geval van de Griekse Oudheid krijgen we meer grond onder de voeten dankzij overgeleverde muzieknotaties en muziektheoretische geschriften.

Het verhaal van de West Europese muziekgeschiedenis begint met het rijke repertoire van de eenstemmige liturgische muziek van het Gregoriaans. Aan het begin van het tweede millennium worden de eerste pogingen tot meerstemmige muziek ondernomen. Deze ontwikkeling bereikte een eerste hoogtepunt in de vierstemmige werken, geschreven voor diensten in de Notre-Dame in Parijs. Aan het einde van de middeleeuwen horen we de eerste pogingen van componisten om door bewuste structurering van hun werken een sterker gevoel van samenhang te creëren. Ook de wereldlijke hofmuziek maakte in de late middeleeuwen een periode van bloei door.

Docent: Marcel Zwitser.

Over Marcel Zwitser

Marcel S. Zwitser studeerde muziektheorie en muziekwetenschap en promoveerde in 2012 aan de Universiteit Utrecht op een interdisciplinair onderzoek historische theologie en muziekwetenschap naar de invloed van de lutherse pneumatologie op Johann Sebastian Bach. Hij doceerde o.m. aan de University College Roosevelt (Middelburg, NL) en werkt nu als een freelance docent muziektheorie en muziekwetenschap in Marcel Zwitser Music Lectures.

Kosten

Deelname: € 116,-

4 lessen van 2 uur, elke 2 weken.

Aanmelden