5 mei 1945 - Hoe Nederland bevrijd werd (i.s.m. Volksuniversiteit Hoogeveen)

Zaterdag 12 april 2025, van 14:00 tot 16:00

In 1942 beginnen de geallieerden al plannen te maken om een aanval op West-Europa voor te bereiden. Waarom duurt het dan nog twee jaar voordat met Het Kanaal oversteekt? Waarom was het nodig om Walcheren te inunderen? Waarom was Arnhem een brug te ver?

Had de hongerwinter in de Randstad voorkomen kunnen worden? Is er een verklaring waarom Hoogeveen door de Canadezen en Emmen door de Polen werd bevrijd? Hoe was het mogelijk dat in Amsterdam nog na 5 mei 1945 doden vielen op de Dam? Hoe werden na 5 mei 'foute' Nederlandse mannen en vrouwen behandeld?

Op deze vragen geven we een antwoord, gebaseerd op de nieuwste inzichten over deze bewogen periode, passend bij de 80-jarige herdenking van het einde van de Duitse bezetting.

Lezing door Klaas Hoogenboezem.

Over Klaas Hoogenboezem

Drs. Klaas Hoogenboezem (1940) was tot 2005 docent geschiedenis en aardrijkskunde aan het Hondsrugcollege in Emmen. Hij geeft lezingen en cursussen voor Volksuniversiteiten, Bibliotheken en verenigingen. Daarnaast organiseert hij studiedagen en excursies in het in het Nederlands-Duitse grensgebied.

Kosten

Deelname: € 13, - incl. koffie/thee.

Aanmelden